Taula Comunitària Sant Antoni
Espai de treball i trobada de les persones que integren la Taula Comunitària de Sant Antoni
Sessió de treball Cuina comunitària
Espai Ambiental Coop, + educació, Escola Aldana, GLAS, Assemblea de joves, CSS Sant Antoni, Federació d'Entitats de Calàbria 66, ONG Veí a Veí, Mercat alimentació, Direcció Mercat, Institut de Mercats, FEMM, Districte Eixample, Cooperativa Etcèteres.
Seguim les sessions per tal de construir entre totes un projecte col·lectiu de per la cuina comunitària i establir com comença funcionat
Criteris compartits, definició d'activitats comunitàries i formula d'entrada de futures activitats
Màxim dues persones per organització o col·lectiu.
Planificació de la sessió
Treballs en grup sobre activitats [ 18:00 - 18:45]
Repàs de les activitats que van sorgir (repàs de l’acta) Etcèteres i Espai Ambiental explica l’activitat consensuada.
Activitat conjunta
- Fem una activitat conjunta per festa major?
- Podem aterrar alguna de les activitats de les que vam parlar en la sessió anterior.
Nodrir l’activitat consensuada. CPB centre rehabilitació comunitària.
Plantejar projecte escoles cercant augmentar la dimensió comunitària de la proposta. Federació de Mercats.
Posada en comú [ 18:45 - 19:00]
Nivells de participació. [ 19:00 - 19:15]
Ens comencem a organitzar [ 19:15 - 19:45]
- Criteris conjunts
- Gestió de la decisió d'activitats
Experiències inspiradores [ 19:45 - 19:55]
Proposta data visita cuina Macba i de trobada (una tarda) amb altres experiències interessants
Tancament [ 19:55 - 20:00]
Recordatori de la següent sessió
Acta del encuentro
Acta Cuina comunitària
10/11/2022
Sala Polivalent Mercat de Sant Antoni
Assistents: Alfons López (Espai Ambiental Coop), Albert Castellfort (+ educació), Maria Janer i Arasa (Escola Aldana), Jordi Muntané (GLAS), Guilles Castillo (Assemblea de joves), Herminia Giménez (El barri), Alicia Hermosilla (CSS Sant Antoni), Pilar Minguillón (CSS Sant Antoni), Marc Folch (Federació entitat de Calàbria 66), Eva Salvany (ONG Veí a Veí), Miquel Humades (Mercat alimentació), Rafa Martínez (ONG de Veí a veí), Ester Ferrando (Direcció Mercat), Elena Navarro (Institut de Mercats), Francesc Leyva (FEMM), Vanessa Vazquez (FEMM), Gemma Rama (Districte Eixample), Michelle (Tècnica comunitària Sant Antoni), Irene Moulas (Cooperativa Etcèteres) i Sandra Erill (Cooperativa Etcèteres).
S’excusa:
Mireia Catasús (Servei d’Acció Comunitària)
S’informa que des del Servei d’Acció Comunitària s’ha detectat l’oportunitat d’enregistrar el procés de la cuina, és una bona oportunitat donat que no hi ha experiències prèvies com aquesta. Es demana si algú té algun inconvenient en sortir, si alguna persona no se sent còmode no sortirà. Tothom està d’acord en l’enregistrament.
Ordre del dia:
18,00 Treballs en grup sobre activitats que van sorgir en anterior sessió, per a concretar-les més, reforçar-les a nivell comunitari.
18,45 Posada en comú.
19,00 Nivells de participació, dinàmica de la Diana i preguntes.
19,15 Debat criteris cuina.
19,45 Proposta Espai Ambiental.
19,55 Tancament.
Es recorden les activitats que van sorgir:
Activitat d’Arrossos
– És una activitat que es veuria per Festa Major (proposta que es fa), el problema que actualment no hi ha prou capital social. Per tant, queda consensuada però aplaçada.
Es tracta de compartir receptes tradicionals al voltant d’un aliment. Aliments compartits per diferents cultures, per això han escollit com a primer aliment l’arròs. Cada temporada (any) es canviaria d’aliment. S’aniria creant un receptari d’arrossos de Sant Antoni.
Intercanvi i relleu històric dels receptaris tradicionals que poden donar altres generacions i altres cultures.
Obert a tothom.
Agents implicats: projecte Xeix i els col·lectius amb qui treballa. Restaurant Agüir, gent gran, veïnat d’altres tradicions.
Aprofita’m:
Des del Centre de rehabilitació comunitària de l’Esquerra de l’Eixample treballen amb persones amb trastorn mental, és un projecte que el que busca és obrir-se, és a dir, que persones diverses poguessin participar. Es vol entre altres coses evitar el malbaratament alimentari. Recullen aliments, s’ha incorporat també donant aliments Foodcoop. Ho cuinen les persones amb trastorn mental, ho porten en tuppers i ho reparteixen a persones que ho necessiten, una part a l’ONG Veí a veí i un altra part al Casalet de Calàbria. Des del servei estan interessats en que hi participin persones del centre i altres persones del veïnat, per trencar estigmatització.
Ens conviden: el 3 de desembre com a entitat fan el taller obert a qualsevol persona del barri. El 29 de novembre al matí de 10h a 13h al Centre Cívic Compte Borrell, C.C Golferich i Mescladís realitzaran en paral·lel un taller cuina amb les persones amb qui treballen i l’obriran al barri com a prova pilot (15 persones del barri). La recollida d’aliments es fa dilluns matí i tarda, dimarts de les 10h a les 12h es cuina, després ho porten a l’ONG veí per veí, però es poden adaptar els horaris.
Escoles que facin taller de cuina en el marc del projecte Aula gastronòmica
que cuinin en la cuina comunitària. S’explica que el projecte es comença en el Mercat de Sants, es planteja com una iniciativa per transmetre als infants la idea que el producte de temporada és important. Objectiu: En un futur tenir consumidors amb més criteri. De dimarts a dijous es fa el projecte en el mercat (fan ruta al mercat i després cuinen).
La dinàmica: es queda al mercat a les 9,30h i fan una introducció del que faran, després passegen per a veure els productes, fan equips de tasques per cuinar alguna recepta. Ex: Coca de recapte amb seitons. Tenen cura de les intoleràncies alimentàries.
Es passa un vídeo del projecte del programa katacrack.
Activitat transversal:
informació pels talleristes i col·lectius del barri que facin alguna activitat a la cuina. Agrupar tota la informació que han de tenir els talleristes sobre productes de temporada, preus, nutricional …informació que ha d’estar a l’abast de tothom. Actualitzar cada 6 mesos.
Malbaratament i productes de temporada. Aquesta proposta no es proposa treballar en aquesta sessió per què és una activitat transversal.
Posada en comú del parlat en el repensar de les activitats:
Projecte escoles:
Hi ha persones que creuen que cal donar-li una volta als tallers de cuina:
- Es vol que vagin dirigits no només alumnes, sinó també famílies i altres col·lectius com persones grans (avis), persones del centre obert, del centre de dia, de serveis socials. Però s’explica que el projecte està ja definit, i en aquest sentit no es podria obrir. Sí si es fa com a activitat a part.
- Tallers de cuina enfocats segons el cicle i l’activitat. Amb els alumnes més grans de primària sortir del producte de temporada, i potser treballar receptes per persones amb intoleràncies, per vegans etc.
- Investigar si serveis socials també si sumaria.
- Hi ha qui considera que s’hauria de saber els horaris d’obertura de la cuina abans de planificar les activitats. Des del Districte es comenta que l’obertura dependrà de les activitats que s’hi facin, sempre amb sentit.
L’Albert, de + educació veu la necessitat de donar-li una volta al projecte, i treballarà com a comissió una proposta a partir de parlar amb altres actors, i la portarà a la següent sessió per tal d’arribar a un acord.
S’està d’acord en el fet que el projecte
Aula gastronòmica com el tenen ja programat, es podria començar al gener, però no tres dies a la setmana. La majoria de persones assistents, pensen que cal deixar horaris als matins per poder realitzar altres activitats. Dilluns i divendres no es fan tallers.
Aprofita’m:
incorporar a voluntaris de l’ONG veí a veí, de Radars i escoles. Visibilitzar col·lectius per donar valor: persones amb trastorn de salut mental, dones i gent gran. Es considera important que persones diverses es relacionin. Connectar també el que es fa a Radars amb el Centre de Rehabilitació Comunitària. Obrir-ho a persones que s’apunti a títol individual, com es farà el dia 29 de novembre. S’està d’acord en tirar-la endavant, es quedarà ja amb l’Alfons per organitzar la posada en marxa en la cuina.
En relació a
l’activitat d’Arrossos s’està d’acord en tirar-la endavant, però no hi ha capacitat humana per fer-ho per la Festa Major.
Es recorda que es va dir de començar a poc a poc, queden dues sessions. Assentem les bases del projecte i comencem a fer activitat. Un cop marxin les Etcèteres, es comenta per part de Calàbria que s’haurà de començar a redactar el projecte.
Criteris aprovats:
- Anomenar aquest espai, comissió de cuina comunitària, i serà l’espai on es prendran les decisions.
- Les activitats han de ser obertes. Es pregunta si les activitats que es realitzin a la cuina només poden ser comunitàries, es comenta de dedicar un espai en la propera sessió. Des del Districte es recorda que en tot moment s’ha parlat de cuina comunitària, que implica realitzar activitats conjuntes entre diferents actors, incorporar la diversitat.
- Activitats inclusives, transversals.
- Certa flexibilitat.
- Tots els projectes són revisables, és important poder escoltar-nos.
Per part d’Espai Ambiental es proposen:
La proposta 1:
es visitar el projecte Cuina Oberta del MACBA https://www.macba.cat/es/sobre-macba/proyecto-social/la-cocina
proposta de dia i hora: 1 de desembre a les 11h
Caldria contactar amb l'Alfons per saber qui està interessat! --> alfonslopez@espaiambiental.coop
La proposta 2 es una trobada amb projectes inspiradors ja a l'espai de Cuina passada la Festa Major:
Cuchara
Les neveres solidaries del districte (Sagrada Família i Lola Anglada)
Cuinem el Canvi (PobleSec)
Altres projectes que es vulgui convidar, la proposta és oberta!
Propera sessió: 30 de novembre a les 18h a la sala polivalent Mercat de Sant Antoni.
Reportar contenido inapropiado
Este contenido no es apropiado?
0 comentarios
Cargando los comentarios ...
Deja tu comentario
Inicia sesión con tu cuenta o regístrate para añadir tu comentario.
Cargando los comentarios ...