Taula Comunitària Sant Antoni
Espai de treball i trobada de les persones que integren la Taula Comunitària de Sant Antoni
Sessió de treball Cuina comunitària
Seguim les sessions per tal de construir entre totes un projecte col·lectiu de per la cuina comunitària i establir com comença funcionat
Governança
Màxim dues persones per organització o col·lectiu.
Acta del encuentro
Acta Comissió Cuina Comunitària Sant Antoni
Dia 30/11/2022
Persones assistents:
Albert Castelltort - + educació
Marc Folch- Federació Entitats Calàbria 66 ,
Eugeni Nieto – Servei Rehabilitació Comunitària Esquerra Eixample
Rafael Martínez – Veí a Veí ONG
Jesús Fabá – Fem Sant Antoni
Carmen – Espai debat permanent calàbria 66
Jordi Muntané- GLAS – AVV vocalia.
Guillem Castillo- Assemblea de joves
Arnau Capellades- Assemblea de joves
Elena Navarro – Institut Municipal de Mercats
Ricard Andrés- Mercat de Sant Antoni
Francesc Leyva – FEMM. Federació de Mercats Municipals de Barcelona
Michelle Bianco- tècnica comunitària Sant Antoni
Gemma Rama- Districte Eixample
Mireia Catasús- Servei Acció comunitària. Ajuntament de Barcelona.
Alfons López – Espai Ambiental - dinamització
Irene Moulas – Cooperativa Etcèteres
Sandra Erill - Cooperativa Etcèteres
S’excusa: Maria Escola Aldana.
Es comenta que aquesta és la penúltima sessió dinamitzada per la cooperativa Etcèteres. En l’última sessió del dia 14 de desembre treballarem sobre que passa quan nosaltres marxem, com es continua.
Dinàmica sessió
Què vol dir construcció comunitària?
Considerem
acció comunitària totes aquelles iniciatives i projectes que aborden de forma col·lectiva els reptes socials, que ho fan amb la voluntat de millorar les condicions de vida als barris, i de teixir una societat més inclusiva i més cohesionada. L'enfocament comunitari apunta cap a l'autonomia, cap a la construcció d'una societat civil més forta i organitzada, amb més iniciativa i més capacitats per esdevenir actor social i polític. Aspira, per tant, a l'enfortiment democràtic de la comunitat i, en conseqüència, de la ciutat.
Debat sobre criteris
Recordem els acordats la sessió anterior:
- Anomenar aquest espai, comissió de cuina comunitària, i serà l'espai on es prendran les decisions.
- Activitats inclusives, transversals.
- Certa flexibilitat.
- Tots els projectes són revisables, és important poder escoltar-nos.
S’obre un debat pendent sobre si les activitats han de ser obertes.
Es parla que hi ha una qüestió que marca també el fet de ser obertes, i aquest és l’aforament que té la cuina. Es pregunta si s’està d’acord en el fet que independentment qui organitzi l’activitat pot venir gent d’altres col·lectius?
S’acorda que es prioritzarà en el cas que coincideixin dues o més activitats, aquelles que estan organitzades per dos col·lectius o més. També es parla de tenir en compte les accions de temporada, aquelles activitats que només poden passar en un moment determinat. La cuina comunitària és un projecte de barri, per tant, tothom hi pot participar, no es pot tancar. Si apareixen activitats puntuals que no estiguin sota aquest criteri s’ha de portar i decidir en la comissió.
Es parla que és important realitzar un calendari públic virtual compartit.
Camí o itinerari per acollir propostes d'activitats (Espai Ambiental)
Es proposa crear un correu general per recollir propostes d’activitats:
cuinacomsantantoni@gmail.com
Aquest e-mail també servirà per contactar amb l’Alfons si hi ha una entitat que vol conèixer l’espai.
Es comenta que l’Alfons ha de tenir uns criteris clars sobretot ara a l’inici, i en cas que no estiguin clars es portarà a la comissió.
Es comenta la importància d’alliberar espais que estaven previstos utilitzar, en cas que finalment no s’utilitzin pel motiu que sigui.
S’acorda no tenir activitats a perpetuïtat. Retorn de l’ús i impacte que té l’acció i poder valorar-ho en la comissió. Valorar no només l’audiència, sinó també altres aspectes com el retorn pel barri.
Important que les persones sàpiguen que la gent ha de portar els estris necessaris, que no es disposin en la cuina.
Recordar que les decisions no són permanents i que poden ser revisables des de la pròpia comissió de cuina.
Propostes d'activitats
Es recorden les activitats consensuades per la comissió:
- Escola i mercat (2 dies a la setmana: dimecres i dijous).
- Aprofita’m.
- Activitat dels arrossos en standbay per manca de persones i organitzacions que impulsin l’activitat.
- Contingut més transversal per facilitar a les persones i organitzacions que impulsin activitats a la cuina comunitària.
- Consensuar noves propostes que han arribat:
- Els joves. Proposen fer ús de la cuina per cuinar un dinar que faran a l’espai públic el dissabte dia 17 de desembre amb motiu de l’Assemblea Oberta als joves del barri. No saben encara si ho cuinaran abans o el mateix dia de l’assemblea. Es preveu cuinar per unes 50 persones. Important que tothom de la comissió faci d’antena als joves del barri (fins a 30 anys). Es un ús de la cuina com a suport d’altres activitats. La comissió aprova aquesta activitat. La comissió ho aprova.
- L’ONG Veí per veí. Demana poder utilitzar els microones de la cuina comunitària, per escalfar els menjars. S’escalfen cada dia, una vegada. Sembla bé a la comissió, però es comenta que cal tenir compte en no interferir amb altres activitats. Es comenta de buscar una nova ubicació pel microones, per tal que no interfereixi a la resta activitats. En l’actualitat està ubicat al final de la cuina.
- Escola PIA. Per Festa Major on sempre cuinen alguna cosa, proposen poder fer ús de la cuina. Seria el dimecres 18 de gener a les 18:30 i sortiria en el programa de Festa Major. S’acorda que sí que es pot fer aquest ús.
- Més Educació fa una activitat que es diu Passaport Edunauta. Quan un infant va a una activitat, es fa una valoració de què ha pres i es segella per part de l’entitat. Proposta: establir petites col·laboracions amb entitats que dinamitzin entitats de cuina amb infants. Estan participant actualment Escola Aldana, Escola diputació, Escola Milà i Fontanals i Escola Ferran Sunyer, i estan amb converses amb Escola Pia.
Marc remarca la importància d’aquesta activitat i ho vincula amb la preocupació per l’educació més enllà de l’escola i la necessitat de fomentar la interculturalitat des de la comissió d’infància. Es troba interessant, les entitats interessades han de contactar amb l’Albert de + educació. L’activitat conjunta que realitzen el centre de rehabilitació, l’escoleta i el CAP Manso possiblement es voldran incorporar al passaport Edunauta.
- Escola Aldana: tot i no poder assistir proposa crear una bossa d’hores d’ús intern de la cuina per a cada entitat. Aquesta proposta pot servir en el cas que hi hagi molta demanada d’ús privatiu. Ara mateix no s’està en aquest punt, però més endavant si és necessari es pot recuperar la proposta.
Es considera que és important que les propostes puguin arribar d’altres espais, altres comissions comunitàries (vasos comunicants amb altres comissions existents). La freqüència de les reunions, un cop marxen les etcèteres, es debatrà a la propera sessió. Aquests primers mesos es necessitava certa concentració de reunions, però a partir d’ara es poden relaxar els ritmes.
Debat per grups
No hi ha persones interessades en la sessió en treballar una de les temàtiques: Bones pràctiques alimentàries: quines mesures i bones pràctiques sobre alimentació (sostenible, de proximitat, temporada...) hauran de tenir en compte les activitats que tinguin lloc a la cuina (recollint una proposta d'activitat sessió 3 de veí per Veí). Es treballarà en un altre moment.
Sobre el tema: Bon ús de l'espai i materials compartits: quines mesures i bones pràctiques bon ús de materials, espais d'emmagatzematge, neteja...
Amb relació a la fitxa de sol·licitud de l’espai caldria demanar algun tipus d’identificació (NIF o DNI). Caldria acotar descripció que vol dir descripció (objectius, què es farà amb el menjar...). En l’apartat que posa dia i hora inici i final, afegir horari muntatge i desmuntatge. Especificar que el nombre de persones que participaran de la cuina són persones que manipularan estris i aliments, persones actives. En estris de la cuina que necessitareu afegir llista d’estris a disposició i si l’equipament porta estris propis.
Ús i utilització de material: prèvia demanda. S’ha de netejar tot el material. S’ha de deixar informació del que s’ha deixat al rentavaixelles. Informar si et trobes quelcom trencat i informar si se’t trenca alguna cosa. Oferir la possibilitat de tenir un espai d’emmagatzematge en activitats continuades (la gent pot portar els seus estris). Etiquetar bé, amb codi de colors, nom de qui és. No es pot agafar res que no sigui comú, si no es demana prèviament.
Què passa quan es trenca quelcom i/o quan desapareix?
Es comenta que costa fer anar el forn (fer un tutorial del forn). Si és un Rational el manual es pot aconseguir de la pàgina web de Rational, fer-ne un resum.
A principi d’any es farà recull de material, si s’espatlla alguna cosa no es podrà reposar fins a l’any vinent. Els electrodomèstics tenen garantia, per tant, es podran arreglar.
Neteja després de cada activitat, però un cop al trimestre neteja més a fons amb una persona de cada entitat que hagi fet un ús més intensiu cuina.
Magatzematge: alimentació 2 neveres i un congelador, 1/2 per activitats puntuals, i altres 1 i ½ o per activitats continuades.
Si falta sabó, fregall: posar en avaluació en la fitxa. Els diners els posa el districte per comprar aquestes coses.
Hi haurà una persona que farà la neteja més a fons de la cuina.
Fer una fitxa per activitats d’ús particular: valorar afluència, comentari tècnic i comentari qualitatiu.
Seguretat alimentària, higiene i prevenció de residus i reciclatge: quines mesures i bones pràctiques per mantenir un espai segur i ecològic.
Intentar indicar el màxim el tema dels al·lèrgens.
Indicar el tema d’alimentació halal, què s’ha d’indicar.
Taula de tallar de plàstic una per peix i una per tallar carn. (nailon)
Fer servir guants, gorra i davantal.
Fregall, draps de cuina…poden ser font de brutícies. Fer servir més el paper
Decàleg per assegurar que tothom rep informació mínima d’aquests aspectes.
Què es farà amb el menjar incorporar en fitxa.
Es recorda que el dia 1 es farà la visita a la cuina del Macba.
La propera sessió la farem a la cuina i podem cuinar alguna cosa.
Propera sessió: 14 de desembre de 18h a 20h a la cuina
(serà l’última sessió dinamitzada per la cooperativa Etcèteres).
Reportar contenido inapropiado
Este contenido no es apropiado?
0 comentarios
Cargando los comentarios ...
Deja tu comentario
Inicia sesión con tu cuenta o regístrate para añadir tu comentario.
Cargando los comentarios ...