Taula Comunitària Sant Antoni
Espai de treball i trobada de les persones que integren la Taula Comunitària de Sant Antoni
Sessió de treball Cuina comunitària
Assemblea de Joves de Sant Antoni, Espai Ambiental, sccl, Federació de mercat municipals de Barcelona, Parades del frec Mercat de Sant Antoni, Institut Municipal de Mercats, Escola Pia Sant Antoni, CAP Manso- Sant Antoni, El SAC- Sant Antoni Comerç, C.S Socials Sant Antoni, Associació Veïnal barri Sant Antoni, Federació d’Entitats de Calàbria 66, Fem Sant Antoni, De Veí a Veí), Escola Aldana, GLAS- Vocalia A.V.V, Biblioteca Sant Antoni, Espai debat/permanent Calàbria 66, Vocalia Dones de l’Associació Veïnal Sant Antoni, Direcció Mercat Sant Antoni, Servei de Rehabilitació Comunitària Esquerra Eixample, Districte de l'Eixample, Acció Comunitària Eixample, Cooperativa Etcèteres.
Engeguem de nou amb les sessions per tal de construir entre totes un projecte col·lectiu de per la cuina comunitària i establir com comença funcionat
Hi haurà una introducció per la part política de districte i el recordatori de les conclusions de la reunió de l’1 de juny i a seguir treballant.
Màxim dues persones per organització o col·lectiu.
Planificació de la sessió
Presentació des de la part política de Districte [ 18:00 - 18:15]
Introducció de les sessions [ 18:15 - 18:30]
- Planificació de les sessions de treballs.
- Repàs del treball previ
Concretar de línies temàtiques [ 18:30 - 19:00]
Aquestes línies temàtiques que guiaran l'activitat i objectius de la cuina comunitària.
Fixar objectiu específics [ 19:00 - 19:50]
Consensuar 4 objectius específics i la forma operativa per abordar-los
Tancament [ 19:50 - 19:55]
Acta de la trobada
Sessió 2 Cuina Comunitària Sant Antoni
Data: 28/09/2022
Lloc: Mercat de Sant Antoni
Hora: 18h- 20h
Persones que hi assisteixen: Mar Cobo (Associació de Joves de Sant Antoni), Guillem Castillo Barrieras (Associació de Joves de Sant Antoni), Arnau Capellades (Associació de Joves de Sant Antoni), Alfons López Carrete (Espai Ambiental, sccl), Francesc Leyua Cumelles (Mercat de Sant Antoni), Maria Masclans Vales (Mercat de Sant Antoni), Ricard Andrés Pulles (Mercat de Sant Antoni), Elena Navarro (Institut Municipal de Mercats), Almudena Jiménez (Escola Pia Sant Antoni), Berenice Cortes (CAP Manso- Sant Antoni), Carme Viñeta (El SAC- Sant Antoni Comerç), Carme Toa (Sant Antoni Comerç), Pilar Minguillón (C.S Socials Sant Antoni), Anna Paco (APC- CSS Sant Antoni), Pep Sala (Associació Veïnal barri Sant Antoni), Marc Folch (Federació d’Entitats de Calàbria 66), Jesús Fabá (Fem Sant Antoni), Marc Puig (De Veí a Veí), Rafa Martínez (De Veí a Veí), Eva Salvany (De Veí a Veí), Maria Janer (Escola Aldana), Jordi Muntané (GLAS- Vocalia A.V.V), Sonia Asensio Muniesa (Biblioteca Sant Antoni), Carmen Pallarol (Espai debat/permanent Calàbria 66), Rocío Vilaró (Vocalia Dones de l’Associació Veïnal Sant Antoni), Esther Ferrando (Direcció Mercat Sant Antoni), Eugeni Nieto Calvillo (Servei de Rehabilitació Comunitària Esquerra Eixample), Michelle Bianco (Tècnica comunitària Sant Antoni), Pau Campderrós (conseller del barri de Sant Antoni), Jordi Matas (Conseller Tècnic del districte de l’Eixample), Tere Gómez (coordinadora territorial del DSPiT Eixample), Mireia Casasús (Tècnica Servei d’Acció Comunitària), Gemma Rama (Tècnica de barri de Sant Antoni), Sandra Erill i Irene Moulas (Cooperativa Etcèteres).
Ordre del dia:
Presentació des de la part política de Districte [ 18:00 - 18:15] Introducció de les sessions [ 18:15 - 18:30]
Planificació de les sessions de treball.
Repàs del treball previ
Concreció de línies temàtiques que guiaran l'activitat i objectius de la cuina comunitària. [ 18:30 - 19:00]
Fixar objectiu específics [ 19:00 - 19:50]
Consensuar 4 objectius específics i la forma operativa per abordar-los Tancament [ 19:50 - 19:55]
Presentació des de la part política del Districte
En aquesta part s’exposa per què estem aquí i com reprenem el procés. S’explica que en la primera sessió (al mes de juny) es va identificar que hi havia coses que no estaven del tot clares i gestionades. En l’actualitat ja s’han aclarit i la majoria s’han anat gestionant; algunes estan en procés de gestionar se. A partir d’ara la cuina comunitària es treballarà des de l’espai ja existent de la Taula Comunitària.
Des d’ara fins al mes de març, i després des d’abril fins al desembre 2023 es realitzaran diferents contractes. D’ara fins al mes de març la gestió queda en mans de la cooperativa Espai Ambiental.
Espai Ambiental Sccl és una cooperativa de treballadores que s’encarregarà de portar a terme la part de dinamització i implementació del projecte de la cuina comunitària de Sant Antoni. No tenen expertesa amb cuina, sinó amb
temàtiques que envolten el projecte: sobirania alimentària, malbaratament, etc. Treballaran per recollir i donar suport a la posada en marxa de les idees dels veïns i veïnes (organitzades i no organitzades). També treballarà per incorporar noves persones i entitats al projecte.
La cooperativa Etcèteres acompanyarà un procés col·lectiu, participatiu i divers que es portarà a terme fins al mes de gener. L’objectiu d’aquest procés és cohesionar un grup motor que impulsi la cuina comunitària i recollir les bases per al projecte de la cuina, fent d'aquesta un espai d'usos compartits, horitzontal i amb una visió i missió conjuntes.
El conseller resta a la disposició per resoldre dubtes de caire tècnic. També s’informa que si hi ha alguna entitat o persona que no hagi visitat l’Espai veïnal, es realitzarà una segona visita el 5 d’octubre a les 15:30h.
L’Espai veïnal s’obrirà com a tard a mitjans d’octubre. La ciutat de Barcelona no té una experiència igual de Cuina Comunitària, per tant, entitats i administració tenim un repte conjunt per tal que la cuina sigui un projecte d’èxit en el qual s’emmirallin futures cuines de la ciutat. Sort i bona feina.
Paral·lelament a l’elaboració del projecte, la cuina es posarà en funcionament, i s’anirà veient què funciona i què no, i es podrà decidir què volem i què no volem.
Repàs del treball previ
L’any 2016 es va dur a terme un procés anomenat “Omplim de barri el Mercat". L’objectiu d’aquest procés era recollir les necessitats del veïnat a l’hora de decidir els espais d'ús veïnal del nou mercat i de l'espai públic del seu entorn. Algunes conclusions parlaven de l’espai com a espai de trobada veïnal, amb usos ambientals, de cultura culinària, activitats juvenils i com a espai de cura.
D’altra banda, el desembre del 2017 es va generar un projecte anomenat "Espai veïnal del Mercat de Sant Antoni". Amb relació a la cuina, les idees principals que es van recollir van ser que fos un lloc d'intercanvi, coneixement i respecte, intercultural, educatiu i obert a tots els col·lectius, amb connexió amb el mercat del fresc i que fes servir aliments de proximitat i de temporada. Ambdós
documents es posen a disposició de les persones assistents per si es volen consultar.
Es parla de posar en valor la feina feta en aquests dos processos, amb la voluntat de sumar-hi més gent. “Lo bonic és construir col·lectivament”. Es recorda que en la sessió del mes de juliol es van treballar les expectatives i es van recollir les aportacions següents: un punt de trobada, una xarxa, una cuina amb un component intergeneracional, un espai educatiu i de formació, on es facin cursos de cuina, on tothom hi pugui aportar la seva expertesa per tal d’enriquir el projecte. Pot ser un bon punt de partida incorporar ciutadania no organitzada. El rol de les Etcèteres és fer de coixí, donar suport al procés, però queda clar que és un projecte de barri. Es tracta de generar una gran família, on hi haurà moments de gaudir, però també poden sorgir tensions, i per això haurem de teixir complicitats.
Les sessions que es proposen per portar a terme el procés són les següents:
S’explica que s’han programat les sessions cada tres setmanes, per no sobrecarregar les persones i entitats participants, entenent que la participació també és per gaudir-la.
La sessió d’avui (28/09) se centrarà a realitzar els objectius compartits de la cuina i començar a parlar de línies de treball. A la següent (24/10) es proposaran activitats concretes i està previst que es constitueixi el grup motor. Des d’aquest sumar, es demana que si es coneixen persones que vulguin incorporar-se que es redirigeixin cap a la Taula Comunitària i el Marc Folch les incorporarà a les convocatòries.
En la primera sessió (que es va portar a terme al mes de juny) van sorgir algunes pors que volem atendre i que pensem que amb aquestes dues sessions aniran disminuint. També va sorgir la por a no tenir suficient disponibilitat, que proposem anar revisant a mesura que avanci el procés.
El dia 30/11 es treballarà la vessant organitzativa: com voleu funcionar, construïm comissions, qui atén els projectes que vagin arribant des de dins de la taula comunitària però també des d’altres àmbits externs.
I en l’última sessió (14/12) es treballaran propostes de futur, la cooperativa Etcèteres farà un tancament del seu acompanyament i s’establirà de quina manera es continua construint el projecte.
TREBALL INDIVIDUAL DE LES LÍNIES DE TREBALL/TEMÀTIQUES D’INTERÈS:
S’aporten algunes propostes de línies de treball des de l’equip tècnic, però es dona l’opció d’afegir-ne de noves.
L’espai està ambientat amb exemples de línies i la seva definició: alimentació saludable, malbaratament i aprofitament alimentari, sobirania alimentària... i es deixen folis per afegir-ne.
Resultat:
Malbaratament i aprofitament alimentari: 22 persones
Seguretat alimentària: 21 persones
Alimentació saludable: 20 persones
Sobirania alimentària: 14 persones
Trobada Diversitat cultural/Integració nutricional de diferents cultures/interculturalitat (cuines del món, compartir coneixements de gastronomies amb les quals convivim al barri): 13 persones
Opcions de menjar vegetarià/vegà originals + intoleràncies alimentàries: 8 persones.
Crisi ecològica i alimentació (com la crisi ecològica afectarà el que mengem i pensar eines comunitàries de producció d’aliments als barris): 4 persones
Crear un (Too good to go: App d’aprofitament alimentari) de plats o aliments cuinats. : 3 persones
Alimentació al llarg de la vida (infància, joventut, gent gran, maternitat...): 1 persona
El malbaratament alimentari és la temàtica que interpel·la més, seguida de l’alimentació saludable, la seguretat alimentària, opcions de menjar vegà, intoleràncies, integració nutricional de diferents cultures (diversitat, interculturalitat), sobirania alimentària, alimentació al llarg de vida, trobada de diversitat cultural, Too good to go: App d’aprofitament alimentari , crisi ecològica i alimentació, interculturalitat i cuines del món.
Construïm objectius compartits
Es realitzen inicialment 4 grups entre 6 i 7 persones.
Els objectius proposats pels petits grups són:
- Crear espais de trobada mitjançant activitat de la cuina i menjar. - Promoure la interculturalitat a través de trobades de cuines amb anàlisi nutricional.
- Difondre valor de cuina mitjançant tallers, càpsules, vídeos en diferents llengües.
- Alimentació saludable - lligar mercat i escoles - educació i divulgació - a través de jornades, tallers amb escoles (especialment primària) i esplais i caus.
- Activitats intergeneracionals a través de patrimoni gastronòmic - cuina dels avis/àvies, trobades amb veïnes del barri (petits i grans).
- Fomentar la sostenibilitat i la creativitat a través d’activitats: aprendre a comprar- aprofitar.
- Conèixer aliments a través dels tallers i/o trobades.
- Aprendre a cuinar sa i econòmic a través dels tallers i/o trobades. - Aprendre la cuina catalana i mediterrània a través dels tallers i/o trobades.
- Intercanvis interculturals a través dels tallers i un espai de relació. - Crear un espai de trobada intercultural amb tallers de cuina de totes les cultures presents al barri.
- Lluitar contra el malbaratament alimentari a través del projecte Aprofita’m i altres mecanismes
- Espai per treballar la inclusió.
Després es creen grups més grans, dels quals es recullen els objectius següents:
- Lligar el Mercat i les escoles: educació i divulgació a través de les jornades, tallers amb escoles de primària, esplais i caus.
- Difondre el valor de la cuina mitjançant tallers, càpsules, vídeos, centrats a fomentar la sostenibilitat, la creativitat i el reaprofitament. - Promocionar el patrimoni gastronòmic a través d’activitats intergeneracionals (cuina dels avis) i intercultural.
- Crear espais de trobada mitjançant activitats a la cuina i menjar. - Crear un espai de trobada i relació intercultural a través de tallers de cuina de totes les cultures presents al barri.
- Conèixer aliments a través de tallers i trobades en col·lectius com els nens, adolescents o altres (persones amb malaltia mental o altres discapacitats).
- Lluitar contra malbaratament alimentari a través del projecte Aprofita’m i altres mecanismes.
- Intercanvi i relleu històric del receptari tradicional que poden donar altres generacions.
Finalment, conjuntament amb totes les persones participants es consensuen 6 objectius:
- Crear espais de trobada a través de tallers*.
- Intercanvi i relleu històric del receptari tradicional que poden donar altres generacions i altres cultures.
- Generar connexions més enllà de la cuina.
- Posar en valor la cuina a través de vídeos, tallers, càpsules i altres accions (reaprofitament, creativitat, sostenibilitat...)
- Conèixer els aliments a través de tallers i trobades en col·lectius com els nens, adolescents o altres (persones amb malaltia mental o altres discapacitats).
- Lluitar contra el malbaratament.
*Transversalment treballar la interculturalitat, diversitat, intergeneracionalitat, creativitat, aprofitament.
Propera trobada: 24 d’octubre a les 18h a la sala polivalent del Mercat de Sant Antoni.
Reportar contingut inapropiat
Aquest contingut no és apropiat?
0 comentaris
Carregant els comentaris ...
Deixa el teu comentari
Inicia la sessió amb el teu compte o registra't per afegir el teu comentari.
Carregant els comentaris ...