Taula Comunitària Sant Antoni
Espai de treball i trobada de les persones que integren la Taula Comunitària de Sant Antoni
Comissió cuina comunitària
Ass de joves, Totikap, Federació d’entitats de Calàbria 66, Mercat de Sant Antoni, CAP de Manso, CPB, Veïnat cuina oberta, Dinamitzador cuina, Districte Eixample, Fem Sant Antoni, De veí a veí, Escola Aldana
Seguiment, propostes i projecte
Planificació de la sessió
Repàs activitats. [ 18:00 - 18:15]
Relació amb objectius i línies d’acció.
Informacions sobre la gestió de la dinamització. [ 18:00 - 18:15]
Repartiment d’espais curs 2023-2024, criteris i calendari [ 18:15 - 18:45]
o Aprofita’m
o Aprofita’m jove
o Escola de Salut
o L’escola cuina al Mercat
o Activitat Escola Aldana
o Cuina Oberta
o Altres
o Usos puntuals
Projecte de cuina setembre 2023-juliol 2024. [ 18:45 - 19:45]
El link al document que hem estat treballant:
https://docs.google.com/document/d/10RIlRgE38qYbPOcSuOviOTzxM7YqxuIsRADN732Dn24/edit?usp=sharing
Acta de la trobada
2023_06_14 Comissió de cuina
Guillem (Ass de joves), Joan (Totikap), Marc i Xavi (Federació d’entitats de Calàbria 66), Joy (Mercat de Sant Antoni), Berenice (CAP de Manso), Eugeni (CPB), Quim, Elia, Paco i Rashida (Veïnat cuina oberta), Alfons (Dinamitzador cuina), Gema (Tècnica de Sant Antoni, Districte), Jesus (Fem Sant Antoni i De veí a veí), Maria (Escola Aldana)
Repàs activitats:
Es realitza el repàs de les diferents activitats que s’han realitzat o acollit des de la cuina es fa relació amb objectius i línies d’acció.
https://drive.google.com/file/d/19bVbL2U9VoCCPb7UVV1GArxqXOvxyyo5/view?usp=drive_link
En conclusió de les línies de treball el que ha estat menys treballat ha estat la sobirania alimentària (aquí hi podríem comptar una trobada d’horts) i crisi ecològica.
Durant la reunió tastem allò que s’ha preparat en l’activitat de cuina oberta que coincideix en la reunió:
- Hummus de cigrons
- Guacamole
- Paté vermell
- Paté de ceba amb poma caramelitzada
- Galetes salades.
- Te amb menta
- Llet d'alvocat
Satisfacció general amb el pica pica.
Informacions sobre la dinamització de la cuina:
Es comunica la decisió de districte respecte el canvi de gestió de la cuina:
- La cuina és un equipament municipal.
- En una primera fase es va fer un contracte amb la cooperativa Espai ambiental per tal de engegar el projecte.
- Hi havia un compromís polític de que finalment la gestió de cuina comunitària corresponguès a una entitat del barri.
El contracte amb Espai ambiental finalitza a finals de setembre, a l’octubre assumirà la gestió la Federació d’entitats de Calàbria 66.
L’Alfons, al que se li agraeix la feina, i la implicació en les activitats que s’han realitzat, té altres projectes. Des de la Federació d’entitats de Calàbria 66 es realitzarà una oferta pública per ocupar la plaça de dinamització de la cuina comunitària. El contracte serà de 25 hores setmanals per ocupar-se de la gestió i dinamització de la cuina. Per tant si volem que s’hi puguin fer moltes activitats a la cuina, caldrà tendir a l’autogestió de les activitats i seleccionar aquelles on calgui o s’aposti pel suport presencial de la dinamització. Es buscarà la màxima continuïtat en el funcionament de la cuina, doncs hi ha satisfacció en la dinàmica. En aquest sentit hi haurà un traspàs llarg i tranquil per aquesta tasca. Fins el desembre l’Alfons seguirà fent unes poques hores setmanals. Pel que fa la governança de la cuina segueix igual, tal hi com s’havia acordat en el darrer procés participatiu, és a dir l'òrgan de governança recau en la comissió de cuina comunitària.
Usos d’espais curs 2023-2024, criteris i calendari:
Es repassen els usos d’horaris actuals en la cuina comunitària.
Es recullen les demandes. Des de la Federació de Mercats es demana ampliar la seva activitat L’escola cuina al mercat (Dc i Dj matí fins les 13h) a dimarts. Si s’assumeix aquesta demanda afectaria a Aprofita’m que actualment es realitza els dimarts al matí. Per altra banda des de l’escola Aldana demana realitzar sessions per consolidar el que prèviament s’ha treballat a l’aula un matí (actualment han realitzat sessions a la tarda en horari escolar, cosa que feia les sessions molt precipitades).
Des de CPB amb Aprofita’m, després de consultar especialment amb l’ONG, s’accepta canviar de dia, i es passaria a fer els divendres al matí. Això comporta una altra incompatibilitat, L’escola de salut (es realitza activitat a la cuina un cop (màxim dos) al trimestre, un divendres al matí). Es cercarà una ubicació alternativa per a Aprofita’m per no interrompre l’activitat si així ho volen. Es prima mantenir les sessions de cuina de l’Escola de salut, doncs cal un considerable aforament i convé no variar gaire el lloc de convocatòria.
Finalment la proposta pel curs 2023-24 seria Aprofita’m passa a divendres, L’escola cuina al mercat es farà dos dimarts al mes, així quedaran dos dimarts al mes on es podrà acollir l’activitat de l’escola Aldana (es preveu un cop al mes) i espai per si una altra escola o entitat vol fer una activitat pel matí.
o Aprofita’m
Divendres al matí excepte quan hi hagi sessió de cuina d’Escola de salut 9:30-12:00
o Aprofita’m jove
Dilluns migdia.tarda de 14 a 17h
o Escola de Salut
Un o dos divendres trimestral de 10 a 11:30
o L’escola cuina al Mercat
2 dimarts de cada mes, dimecres i dijous de 9 a 13h
o Activitat Escola Aldana
1 dimarts al matí cada mes.
o Cuina Oberta
Dimecres de 16 a 19h
o Altres
o Usos puntuals
Es considera seguir acollint les reunions obertes del grup de dones, veïna baixa la teva cadira, si així ho desitgen.
Per acabar de confirmar la proposta de distribució de l’espai en activitats regulars caldrà posar-se en contacte i la confirmació de la Federació de mercats.
Durant el juliol 2023 es faran sessions a casals, es manté Aprofita’m i cuina oberta mentre la comunitat que pobla aquesta activitat la mantingui. Al setembre-octubre, el projecte Radars farà enregistraments d’un podcast de cuina amb voluntaries i usuàries del projecte.
Noves propostes:
Es proposa una altra activitat regular, on es convidi a cuina a famílies. En una visita de XarxAldana l’activitat de la cuina oberta va sorgir la pregunta si els infants també podrien participar-hi. La resposta va ser i és sí. Però es pensa que pot ser interessant crea una activitat que es centri en constituir un lloc de trobada de famílies a partir de la cuina. Aquesta hauria de ser a les 17h, es considera fer un inici mensual. Es pot comptar amb la col·laboració des del CAP de Manso, més concretament de la nutricionista, hi col·labori per tal d’aportar-hi continguts sobre alimentació. Aquesta activitat podria ser incoporada al catàleg dels passaports edunauta.
Projecte de cuina setembre 2023-juliol 2024:
La intenció era redactar col·lectivament el projecte per enllestir-lo per novembre aprofitant aquesta reunió i la següent. Donat el canvi en la gestió, els temps s’escurcen si la intenció era que el document es tingués compte en un futur canvi de gestió, cosa que es preveia per desembre 2023.
Es fa una revisió ràpida alguns punts d’un document que s’ha estat treballant en el grup petit, s’han recollit aspectes que s’han treballat en els processos participatius previs i en les reunions passades de la comissió de cuina. El link al document que hem estat treballant:
https://docs.google.com/document/d/10RIlRgE38qYbPOcSuOviOTzxM7YqxuIsRADN732Dn24/edit?usp=sharing
Es revisen els objectius i es redacten:
Objectius genèrics:
- Crear espais de trobada intercultural, intergeneracional i divers, en especial cura de la inclusió dels col·lectius més vulnerables per fomentar la cohesió social.
- Posar en valor la cuina amb el seu component creatiu, cultural, social i potencial transformador per fomentar l'apoderament.
- Treballar l’aprofitament, l’alimentació saludable, de proximitat i de temporada, lluitant envers el malbaratament; per fomentar millorar les condicions socials.
- Potenciar les dinàmiques de les comissions de la Taula comunitària i de la resta de dinàmiques comunitàries del barri; per donar suport a l’acció comunitària al barri.
Objectius temporals (2023-2024):
- Donar a conèixer la cuina per tal d'incorporar més col·lectius i veinat en el projecte de la cuina comunitària.
- Generar connexions amb altres cuines i projectes que serveixin per treballar les línies d’acció que hem fixat en el projecte de la cuina comunitària.
- Vincular la cuina amb els paradistes del fresc del mercat i amb el comerç del barri.
Es planteja la qüestió de les reunions de comissió:
- Reunió a l'octubre o novembre: punt fix noves propostes.
- Reunió abans de setmana santa: punt fix distribució d’activitats regulars del proper curs.
- Reunió al juny: punt fix balanç del curs.
Com resoldre controvèrsies en la comissió:
S’apostarà per la recerca del consens, si aquest consens no és possible la qüestió es resoldrà en la propera reunió de comissió. En cas que a la següent sessió no hi hagi consens, es passaria a fer una votació, un vot per organització present a la reunió.
Grup d’inventari i manteniment de la cuina:
Es proposa que cada cert temps es convoqui als grups que fan ús regular de la cuina per fer neteja dels seus espais i col·laborin en l’actualització de l’inventari de la cuina.
Propera reunió de la comissió de cuina es programa pel dimecres 18 d’octubre a les 18h a la cuina comunitària de Sant Antoni
Reportar contingut inapropiat
Aquest contingut no és apropiat?
0 comentaris
Carregant els comentaris ...
Deixa el teu comentari
Inicia la sessió amb el teu compte o registra't per afegir el teu comentari.
Carregant els comentaris ...