Taula Comunitària Sant Antoni
Espai de treball i trobada de les persones que integren la Taula Comunitària de Sant Antoni
Comissió cuina comunitària
Fem Sant Antoni, De veí a veí, SRC, Disctricte Eixample, Fundació Àmbit de Prevenció, Assemblea de joves, Tècnica Cuina comunitària i Federació d’entitats de Calàbria 66
Seguiment, propostes i projecte
Ordre del dia
Propostes d'activitat regular [ 18:00 - 18:20]
Discutirem sobre les noves propostes que han arribat:
- Mengem plegats.
- Necessitat de més aprofitament alimentari des de l'ONG De veí a veí.
Repàs de les propostes regulars en actiu [ 18:20 - 18:50]
Especialment de les estrenes:
- Com fam barri, vulnerabilitat
- Veus al plat
- A l'hora de berenar, parlem en català.
- Taller de conserves
Criteris de cessions puntuals [ 18:50 - 19:00]
Plantejament respecte les peticions de consum propi d'una entitat o organització.
Proposta de rebost comunitari [ 19:00 - 19:10]
Calendari cuina per a projectes [ 19:10 - 19:20]
Suport per a projectes i celebracions comunitàries preparant aliments.
- Dinar de nadal Radars/Escola de salut
- Jornada de portes obertes Centre de serveis socials
- Inauguració punts liles?
- Altres
Inventari, necessitats de la cuina i comissió de manteniment [ 19:20 - 19:30]
Es repassa com va funciona la darrera trobada d'inventari i quines necessitats d'instruments, estris o aparells té la cuina i una proposta de nova comissió.
Festa major i cuina [ 19:30 - 19:40]
Quines activitats es proposen des de la Cuina
Ordre i espais projectes i comunitari [ 19:40 - 19:50]
Altres [ 19:50 - 20:00]
Acta de la trobada
2024_09_25 Comissió cuina comunitària
Jesús (Fem Sant Antoni i De veí a veí), Eugeni (SRC), Eva (De veí a veí), Gema (Disctricte Eixample), Natalia (Fundació Àmbit de Prevenció), Bruna (Assemblea de joves), Carme (Tècnica Cuina comunitària) i Marc (Federació d’entitats de Calàbria 66)
S’excusen: Rosa (FEMM) i Maria (Escola Aldana)
Propostes d'activitat regular
Noves propostes que han arribat:
- Mengem plegats.
Conjuntament amb l’acta s’adjunta una presentació en power point (d’aquesta cal corregir la referència de l’espai on s’ubica la cuina com Espai veïnal del mercat).
La proposta d’activitat a la cuina s’emmarca dins d’un projecte d’acolliment diurn que desenvolupa la Fundació Àmbit de prevenció. Els usuaris són persones adultes (més de 21 anys) amb vulnerabilitat, sovint amb consum toxicològic, molts viuen en situació de carrer i que han manifestat una voluntat de canvi. És una prova pilot provieïda de subvenció, al gener es decidirà si el projecte es transforma en estable. Gran part de l’activitat es realitza a partir del local de la Fundació situat al carrer Robadors.
L’activitat consisteix a realitzar un àpat, menjar-lo plegats i un espai de sobretaula on es pugui treballar diferents aspectes de la vida dels participants. S’ha provat des de juliol i la valoració és positiva. S’inclou usuaris de projectes que treballen en l’àmbit de l’estrangeria. Es treballarà per obrir l’activitat al barri, està previst presentar el projecte a Serveis socials de Sant Antoni.
Es fixa un límit de participants en 8 persones, es compta amb una educadora d’Àmbit prevenció i s’estan incorporant voluntaris de suport, una de la cuina i es preveu la incorporació d’una usuària del Servei de Rehabilitació Comunitari. Es preveu fer rotació dels participants, sent un dels objectius la incorporació a altres projectes dins de la dinàmica de la cuina.
L’activitat es realitzaria els dilluns de 12:30 a 16h i divendres de 12:30 a 17h (susceptible de certa flexibilitat horària).
Si el projecte supera la fase de prova pilot i es consolida, s’espera que aquest sigui proveït de més recurs (més professionals) i es donaria peu a un augment de les places.
- Necessitat de més aprofitament alimentari des de l'ONG De veí a veí.
Tot i l’existència del projecte Aprofita’m on part del producte retorna a l’ONG, des de De veí a veí es comunica la necessitat de tractar aliments quan els hi arriba una gran quantitat d’un producte concret. L’exemple és el pa que es podria ratllar, és a dir el un procés rutinari. El resultant s’afegirà al repartiment alimentari que realitza l’ONG.
Per tal de tenir una franja amb disponibilitat es marca els dimarts a partir de 18:30, tot i que no serien tots els dimarts, és a dir aquest horari seria susceptible d’acollir una cessió puntual. També aquesta acció es podria conviure en la mateixa cuina amb altres activitats, per exemple quan es realitza l’Aprofita’m o realitzar-se en moments quan no hi ha activitat programada a la cuina.
Totes dues propostes són aprovades en els termes que s’han presentat.
Repàs de les propostes regulars en actiu
Incorporem al calendari les propostes que s’han aprovat anteriorment.
Dilluns matí Aprofita’m (setmanal)
Dilluns migdia Mengem plegats (setmanal)
Dilluns tarda Taller de conserves (Quinzenal)
Dimarts matí L’escola cuina al mercat (dos dimarts al mes) Escola Aldana (1 dimarts al mes, mínim)
Dimarts tarda Aprofita’m + espai d’aprofitament ONG (setmanal)
Dimecres matí L’escola cuina al mercat (setmanal)
Dimecres tarda Cuina oberta (setmanal)
Dijous matí L’escola cuina al mercat (setmanal)
Dijous tarda Com fem barri? (1r dijous del mes) Veus al plat (2n dijous del mes) Baixa la cadira, veïna (3r dijous del mes) A l’hora de berenar, parlem en català (4t dijous del mes)
Divendres matí Aprofita’m (setmanal)
Divendres migdia Mengem plegats (setmanal)
Divendres tarda
Dissabte matí Cuinem plegats (1r dissabte de mes)
Dissabte tarda
Diumenge matí
Diumenge tarda
Apunts i consideracions:
Taller de conserves: Activitat liderada per Mujeres Palante, en principi prevista fins a gener.
Dimarts al matí: Queda pendent una reunió entre l’escola Aldana i Federació de mercats per tal de coordinar-se segons les necessitats de cadascú pel que fa als matins, especialment ara els dimarts. L’escola Aldana té necessitat i l’aposta per realitzar activitat més enllà del centre educatiu.
Aprofita’m dimarts: A diferència de l’Aprofita’m clàssic (dilluns i divendres matí) es realitza a partir de voluntariat amb el suport de la tècnica de la cuina. A l’inici de curs la participació ha estat fluixa, un cop entrant a octubre s’espera més participació i l’estabilització.
Taula oberta, com fem barri: Reflexió col·lectiva sobre temàtiques de barri cercant accions en xarxa. Aquesta activitat es realitza des d’inici de l’any passat, a diferència del que s’ha fet fins ara, ens volem centrar en les vulnerabilitats amb la col·laboració de serveis socials. Hi ha canvis sobre el que hi havia projectat: 1a sessió (octubre) dibuix de les vulnerabilitats a partir de l’atenció de serveis socials i en les següents sessions centrant-se en temàtiques concretes. A causa de la situació de serveis socials (poca estabilitat de la plantilla de professionals, baixes, permisos) endarrerim el dibuix general i ho desplacem a l’inici de l’any vinent. A l’octubre es farà una sessió per preparar col·lectivament aquest projecte.
Veus al plat: Projecte per pensar la realitat intercultural del barri, reptes i oportunitats. Es tracta de cuinar un àpat d’origen d’algun indret de procedència d’algun veí i després mentre es menja es reflexiona sobre una temàtica i es pensa en accions, si s’escau.
A l’hora de berenar, parlem en català: Espai informal per animar i facilitar la pràctica del català. Els participants portaran els ingredients per a berenar. Ho lidera el CNL Eixample.
Sopador jove: Des d’assemblea de joves es realitza puntualment sopadors, on la cuina s’empra per preparar el sopar per acompanyar activitat cultural prop d’aquesta. No és una activitat regular, es sol fer en divendres o vigílies de festius.
Ús de l’activitat de màgic: Joc de cartes que es fa a la Cendra regularment, s’anuncia que hi ha canvi de dia, passa de dimecres a dissabte. Pel que fa a la cuina, l’ús s’inclou en el règim de veïnatge, és a dir no es reserva i si hi ha una activitat programada s’exclou l’ús de la cuina de veïnatge i ben bé no és una activitat de la cuina, sinó que aquesta és un suport. S’esmenta aquest ús perquè a l’activitat hi ha un gran volum de participants.
Es pregunta respecte a les activitats a la cuina on no es cuina. S’aclareix que programades hi ha dues activitats Taula oberta, com fem barri? i Veïna, baixa la cadira. Que es facin a la cuina s’explica per l’objectiu de la cuina comunitària propiciar l’activitat comunitària i que la cuina és un indret confortable. Si més endavant es presenta una proposta que ens interessi i que impliqui cuinar es pot replantejar la ubicació d’aquest tipus d’activitat.
Des de la Fundació àmbit de prevenció es proposa fer una activitat d’àpat per a dones. S’explica que en la proposta de Mengem plegats les dones que atenen no s’hi apunten, perquè es pensa que no esdevé un espai confortable o segur per aquestes dones i la seva casuística, per exemple treballadores sexuals. Es considera que es faci alguna prova i més endavant prepari un projecte.
Criteris de cessions puntuals
Les cessions puntuals impliquen un esforç i havent decaigut l’objectiu de donar a conèixer la cuina, es considera que no se cedirà la cuina per a activitats de consum propi (és a dir aquelles que només es beneficien els membres del propi col·lectiu que la proposa, per exemple dinar de germanor) a col·lectius que no siguin del barri (entés de forma extensa).
Proposta de rebost comunitari
La idea és la creació d’un rebost comunitari que pugui proporcionar alimentació i ingredients per a projectes de la cuina i per l’ONG.
De forma conjunta s’adreçarà a comerços per demanar aliments per tal de col·laborar en el conjunt de projectes i per evitar el malbaratament alimentari. Un mateix escrit i es planifica fer un adhesiu distintiu de la col·laboració.
Dins de la cuina es prioritzarà aquest fons comú en projectes que no disposin de finançament dels participants, ara mateix: Aprofita’m, Mengem plegats i Cuinem plegats, petits i grans.
Si hi ha excedent, és a dir probabilitat de malbaratament hi haurà aliments que es podran utilitzar per al conjunt de projectes de la cuina.
Si l’excedent d’algun producte se cercarà la connexió amb iniciatives més enllà del barri.
Es debat sobre iniciatives tipus nevera solidària, s’esmenta incompatibilitat respecte a la natura de les donacions en incorporar a aquesta iniciativa de caràcter universal.
Calendari cuina per a projectes
Des de l’activitat de la cuina s’ha donat suport a projectes i celebracions comunitàries preparant aliments. Hi ha accions on s’impliquen la majoria de projectes, com va ser el cas de dinar de nadal de Radars/escola de salut. Properament tenim contemplat les següents col·laboracions
- Dinar de Nadal Radars/Escola de salut pel 20 de desembre. Es vol potenciar més la presència de la cuina en el menú que se serveixi.
- Jornada de portes obertes Centre de serveis socials pel 7 de novembre. Hem de saber la demanda i d’on es té pensat aconseguir els ingredients.
- Inauguració punts liles? pel 23 d’octubre. Cal veure si cal i si hi ha una demanda concreta.
Inventari, necessitats de la cuina i comissió de manteniment
Pel que fa al repàs la darrera trobada d'inventari en quant a contingut hi ha poques coses que s’han trencat o extraviat, pel que fa al funcionament va ser una mica caòtic al seguir el document de l’anterior inventari, aquest document és heretat de l’anterior gestió i no s’està familiaritzat, es farà un document nou, pel que fa a la participació dels diferents col·lectius es valora positivament amb presència de diferents projectes d’activitat regular de la cuina.
S’esmenten diferents necessitats de la cuina per exemple: aparell per refredar plats, nevera, congelador, rentavaixelles, armari… Existeix un romanent pressupostari pel projecte de la cuina, s’invertirà aquest per cobrir part d’aquestes necessitats. Es comenta que hi ha l’oferiment d’una nevera per part d’un usuari del SRC, s’explorarà la vigència i la viabilitat. També s’adverteix que a l’hora de seguir equipant la cuina no vagi en perjudici del tarannà acollidor de la cuina i de l’espai disponible.
Festa major i cuina
S’assenyala que el 13 de novembre és el darrer dia per proposar activitats de festa major. Es considera quines activitats de la cuina seria interessant promocionar en la festa major, per exemple es considera que no cal promocionar la Cuina oberta.
Es valora fer quelcom similar el sopar d’aprofitament com el que es fa a Poble-sec, sembla que a hores d’ara implica massa esforç, i potser millor concentrar-se ara mateix en la construcció del Rebost comunitari.
Ordre i espais projectes i comunitari
S’ha establert un ordre dels armaris, cada armari està etiquetat amb el nom del projecte que conté estris i aliments propis de cada projecte. Amb un color diferent s’etiquetarà dos armaris d’ús comunitari. Es suggereix que en aquesta etiqueta aparegui la instrucció que es pot fer ús i que es consideri en reposar els aliments, si s’escau.
Reportar contingut inapropiat
Aquest contingut no és apropiat?
0 comentaris
Carregant els comentaris ...
Deixa el teu comentari
Inicia la sessió amb el teu compte o registra't per afegir el teu comentari.
Carregant els comentaris ...